Program du måste ha i datorn

april 15, 2019 Av av Ingrid

Det finns nästintill hur mycket som helst du kan göra med din dator idag. Den har sedan persondatorns genombrott på 80-talet blivit en nödvändighet i både jobb och privatliv, för både nytta och nöje. En hel del får den som köper en dator gratis med på köpet och ofta är det allt man behöver. Det lönar sig dock att se efter huruvida man verkligen har det som mer eller mindre är ett måste. Datorn bör ha ett skydd, inte minst om den används för surfning, det bör finnas en del nyttoprogram och till sist bör det även finnas nöjesprogram som gör livet roligare.

Skyddsprogram

Om man använder datorn online så är det ett måste att man har skyddsprogram som ser efter att den inte hackas eller blir smittad av datavirus eller dylikt. En bra brandvägg och antivirusprogram är med andra ord nödvändigt. Det behöver inte bli allt för kostsamt då de flesta datorer kommer med någon period av fri användning av ett sådant. Dessutom är licensen oftast för flera datorer, så man kan dela med sig eller få gratis av någon som har över om man så önskar. En hel del av tillverkarna erbjuder dessutom gratisalternativ. Ett kritikerrosat och populärt sådant är Avast. Att ha ett uppdaterat operativsystem och webbläsare är också a och o när det gäller säkerhet. Om de inte uppdateras så lagas inte säkerhetshål som uppstått.    

Nyttoprogram

De flesta använder datorn inte enbart för nöjes skull utan även för nytta. Man skriver, mejlar, räknar och skapar. Datorn måste klara av det mesta. Om man dessutom ibland arbetar hemma så är ett bra kontorspaket något som bör finnas. Det mest kända är utan tvekan Microsofts Office. Där ingår ordbehandlare, Kalkylprogram och presentationsprogram. Det finns en hel del tillval, t.ex. kan det vara värt att ha med e-postklienten Outlook som ofta är standard hos företag och myndigheter. Office ingår normalt i kostnaden hos de flesta datorer vid köp men det kan vara skäl att se till att man har alla de funktioner som önskas. En del konkurrenter till Microsoft erbjuder kontorspaket helt gratis om ett sådant skulle saknas. Libreoffice och Freeoffice är två varianter.

Roliga program

Att hålla på med datorer ska inte bara vara allvar, det måste vara kul också. Därför finns det många bra och roliga program som är ett måste. När datorn idag har tagit över många andra funktioner, som t.ex. att streama musik istället för lyssna på den via stereon så finns det bra program att hämta. YouTube Music är gratis och finansieras via reklam när man lyssnar på musik. Välkända Spotify är ett alternativ, men då bör man betala för få del av tillräckliga funktioner. En bra mediaspelare är grundläggande då de flesta även ser videor, film och dylikt via sin dator. VLC Media Player är gratis och en av de bättre enligt många.

Skype är ett annat program som gör livet lite bättre. Genom detta så kan du göra gratis videosamtal och skicka meddelanden. Det är numera så många som använder det att det nästan kan ses som ett måste. En del som gör så kallade podcasts använder Skype för att spela in dessa.