Program för att teckna och måla med dator

augusti 21, 2019 Av av Ingrid

Är du nyfiken på att utforska din kreativa sida genom att måla och teckna, men känner dig inte tillräckligt bekväm för att experimentera på måfå med endast papper och penna? Oroa dig inte, det är enklare att dra raka linjer och få alla former symmetriska om du ritar med digitala verktyg. Att börja måla och teckna digitalt betyder inte att du fuskar, utan snarare kan det du skapar få en mer proffsig ton. Dock kan det vara bra om du vet ungefär vad du vill teckna och måla. På Skillshare finns det massor av bra kurser online som ger dig tips på olika motiv du kan skapa. Där rekommenderas också vilket sorts program du bör använda. Nedan beskrivs några olika program för olika användningsområden. De är visserligen betalprogram men de har gratis prövotid som du kan använda till att testa dig fram och hitta din kreativa ådra. Dessa går självklart även utmärkt att använda på ipads och ritplattor om du föredrar att rita med penna istället för en datormus.

Illustrator

Är du intresserad av design är Illustrator din bästa vän. Här kan du skapa former, experimentera med färger och kalkera av dina favoritmotiv. Programmet är inte så svårt, men precis som med de flesta Adobe-program krävs det att du lär dig hur det fungerar. På Youtube finns många bra tutorials som visar hur du ska gå tillväga för att lära dig grunderna i Illustrator. Även om det är något särskilt du vill rita, till exempel om du vill skapa en logga eller ett helt eget typsnitt, finns det garanterat något youtubeklipp som lär dig just om det.  Om du känner att du inte har hunnit få grepp om Illustrator under din 30 dagars trial finns det några gratisprogram du kan kolla in som fungerar på ungefär samma sätt. Några av dem är: Drawplus Starter Edition, InkScape, Pencil samt CreativeDocs.NET.

Photoshop

Photoshop

Om du vill måla på redan existerande bilder är Photoshop ett alternativ för dig. Här kan du retuschera, ändra ljusstyrka och till och med måla nya element som kanske kompletterar din originalbild. Du kan även måla på en tom yta, men Photoshop rekommenderas främst ifall du ska redigera någon typ av fotografi, vilket namnet förmodligen även avslöjar. Däremot är programmet Photoshop Sketch till för dig som vill skissa så verklighetstroget som möjligt och ger dig känslan av att du tecknar på papper med de naturtrogna ritverktygen som programmet tillhandahåller. Egentligen gör du nog bäst i att ladda ned sketch och skissa upp allting där och sedan när du känner dig nöjd kan du enkelt skicka över dina teckningar till photoshop och finslipa dem där.

Fusion 360 och andra CAD-program

Har du alltid undrat över hur det skulle vara att rita något som faktiskt skulle kunna användas? Inom industridesign och arkitektur används vanligen olika 3D-program som gör det ännu enklare att visualisera din prototypdesign. Dessa program är mer avancerade än Adobes olika 2D-program, men väl värt mödan om du tycker det är roligt att teckna så verklighetstroget som möjligt.