Program för fotoredigering

oktober 12, 2019 Av av Ingrid

Det finns en uppsjö av olika program för att redigera foton idag. Vissa program kostar pengar, medan andra är helt gratis. Det finns även program som erbjuder ett begränsat basutbud, men där man kan köpa till vissa tillägg.

Programmen används för att förbättra och förändra foton via datorn eller i mobilen och många program erbjuder även förinställda mallar för redigering, filter och andra effekter. En del program är lätta att ta till sig som nybörjare, medan andra är mer avancerade och svårare att lära sig på egen hand. Det finns en mängd kurser där man kan lära sig olika bildredigeringsprogram på till exempel folkhögskolor, men även online. På sidor som Moderskeppet finns tillgång till kurser i program som Photoshop och Lightroom, en del gratis och andra mot betalning. Det finns även en mängd olika tutorials inom fotoredigering på Youtube om man vill hålla sig till kostnadsfria alternativ.

När man lärt sig behärska ett avancerat program för bildbehandling går det att gör allt möjligt med en bild. Man kan ta bort, lägga till och manipulera objekt i bilder. Allt från att förändra exponeringen eller kontrasten i bilden, till att förvandla bilden till oigenkännlighet.

Adobes bildredigeringsprogram

Två av de vanligaste bildbehandlingsprogrammen är Adobe Photoshop och Lightroom. Man betalar för tillgången till programmen via en abonnemangsavgift och det är många som väljer att använda sig av båda programmen i kombination. Det finns en del likheter mellan Photoshop och Lightroom och det går att uppnå ungefär samma resultat i sin bildredigering, även om vägen dit ofta ser olika ut. Lightroom är dock mer begränsat än Photoshop och många ser det som en stor fördel att i princip allt är möjligt när det kommer till bildredigering om man väljer Photoshop.

Gratisprogram

För den som föredrar gratisalternativ finns det många varianter. Några program som erbjuder bildbehandling online, direkt i webbläsaren, är Pixlr och Splashup. Båda programmen liknar Photoshop i sina funktioner och man arbetar även i dessa program med olika lager. Föredrar man att ladda ned ett program för bildredigering kan man till exempel prova GIMP, som också ofta beskrivs som en gratisversion av Photoshop. Dessa program är avancerade och tillåter i stort sett all slags redigering. Om man istället vill prova ett mindre avancerat program, som går snabbare att lära sig som nybörjare, så är ett alternativ Paint.Net, som beskrivs som enkelt och intuitivt.

Fotoredigering i mobilen
Fotoredigering i mobilen

Fotoredigering i mobilen

I och med att våra mobilkameror blir bättre så redigerar allt fler sina bilder i mobilen. Det finns en inbyggd funktion för bildredigering i de flesta smartphones, för filtrering och enklare redigering, Men det finns även många appar som erbjuder mer avancerad redigering av bilder i mobilen. Adobe har till exempel en kostnadsfri version av Photoshop, Photoshop Express, som är en begränsad version av betalversionen för mobila enheter. Även Google har utvecklat en app för bildbehandling i mobilen som heter Snapseed. En annan vanligt förekommande app som erbjuder en del gratis innehåll, men även tillägg som kostar pengar, är fotoappen VSCO. I denna kan man både fota direkt i appen, redigera bilder och sedan dela direkt i sociala medier.