Riktig bra och gratis grafikprogram

februari 16, 2019 Av av Ingrid

Det är viktigt att ha tillgång till ett kraftfullt grafik- och redigeringsprogram vare sig man är webbdesigner eller bara intresserad av perfekta bilder privat.

Det är inte längre ett måste att betala en hel del för att komma över ett riktigt bra grafikprogram eftersom det på senare tid har kommit allt fler gratisprogram som definitivt kan mäta sig med betalprogram som Photoshop, Lightroom och Illustrator. Gratisprogrammen är till och med lika omfattande när det gäller funktionalitet som de professionella programmen och man behöver inte ens installera något, utan man kan köra dem direkt online i webbläsaren.

Tips på åtta bra gratisprogram

Inscape – Detta grafikprogram har en riktigt bra arbetsmiljö om man har att göra med vektorgrafik och det är baserat på en öppen mjukvara. Det stödjer export och import av många av de vanligare filformaten, även om det främst är gjort för filformatet SVG. Programmet finns också tillgängligt för både, Mac OS X, Windows och Linux vilket gör Insläpa perfekt om man jobbar på flera olika plattformar.

Gimp – Det här är det första gratisprogrammet som är minst lika bra som de dyrare alternativen och det är den absolut största utmanaren till Photoshop. Gimo har massvis med funktioner, filter och verktyg viket har gjort det till en favorit till fotoredigerare eller de som ritar på fri hand. Man behöver heller inte oroa sig för att missa de senaste funktionerna eftersom programmet uppdateras regelbundet.

Gimp

Gravit Designer – Detta är ett unikt program eftersom det är tillgängligt online, men också på de flesta moderna operativsystemen, exempelvis Mac OS X, Windows, Chose OS och Linux. Här finns massvis med funktioner för vektorgrafik och man kan exportera till ett flertal format som exempelvis SVG och PDF, samt lagra i en molntjänst.

Pixlr – Detta är ett perfekt redigeringsprogram om man är ute och far mycket, eftersom det är för mobila enheter. Det stödjer både IÅs och Android och alltid redo om känslan för fotografering och redigering faller in. Programmet hittar man, beroende på enhet, hos App Store eller Google Play.

Krita – Det här programmet är ganska okänt även fast det har funnits ända sedan sent 90-tal. Det är tillgängligt för Mac OS X, Windows och Linux och är oerhört populärt hos illustratörer eftersom det har så många smidiga förinställningar för ett smidigt arbetsflöde, utan att kompromissa.

DrawPlus Starter Edition – Det här är ett mångsidigt vektorritningsprogram som har en massa bra finesser som med fördel kan användas både i hemmet, på arbetet eller i skolan. Man kan bland mycket annat måla naturligt med pennor och kritor och lägga till dekorationer med sprayborstar.

Pencil – I det här programmet kan man skapa både vektor- och bitmapsgrafik och man kan även skapa animationer. Det är dock inte färdigutvecklat ännu, men finns för både Mac OS X, Windows och Linux.

Creative Docs.NET – Det här programmets starkaste användningsområde är dokumentskapande i massvis former, exempelvis ritningar, affischer, manualer, illustrationer, flödesscheman och planer. Men ett skräddarsytt gränssnitt kan man alltid räkna med hög produktivitet och allt kan enkelt ändras interaktivt.