Skydda din dator mot virus

juni 24, 2019 Av av Ingrid

Hur man skyddar datorn från virus kan idag vara en viktig fråga som stressar många på grund av skadan som ett virus kan införa. Förutom materiella skador som gör att datorn slutar att fungera så kan olika virus komma åt känsligt och privat innehåll så som dokument, bilder, lösenord, bank id, osv. Förutom de olika antivirusprogram som finns så  finns det även olika små tips och tricks man själv kan testa.  Man bör köra olika program som administratör endast i extrema fall och bara när man litar på programmet i fråga. Man bör endast installera program som man vet är säkra och det är viktigt att alltid läsa igenom avtal, regler och meddelanden man får från dessa. Hämta och installera de senaste programuppdateringarna, särskilt uppdateringar för antivirus och operativsystem. Försök även att ha ett unikt och komplext lösenord för varje program som ingen annan ska veta om. Viktigt är det även att hålla koll så att brandvägg alltid finns på.

Många virus fungerar enligt principen att hitta säkerhetshål i program och operativsystem. När dessa fel eller brister hittas börjar de genast smyga sig in i operativsystemet. Uppdateringar fixar dessa “hål” genom att ändra programkonfigurationen. För att alltid hålla dessa uppdaterade måste man först konfigurera de automatiska uppdateringarna av operativsystemet. Detta gör man genom att starta datorn och ansluta till operativsystemet som administratör. Därefter går man in i “Kontrollpanelen” (via Start-menyn), “Windows Update”, Installera uppdateringar automatiskt och sedan ett klick på  “OK”. Denna teknik hjälper till att hålla systemet uppdaterat utan vidare hjälp från dess användare.  Viktigt är det även att hålla koll på vilka sidor man klickar in sig på internet då det inte bara är program som kommer med virus. Man bör inte klicka på okänd skräppost i mailen och inte heller några länkar som inte ser vidare trovärdiga ut. Man ska heller aldrig klicka sig in på olika pop-up chatt-rutor eller sidor som säger att man vunnit något då dessa är med all säkerhet virus.

Avast Free Antivirus

Avast är ett gratis antivirus program som i många år fått väldigt bra och fina omdömen. Avast Antivirus har varit det bästa gratis antivirusprogrammet i AV- jämförelserna för detektering av alla virus och den har varit på topp sedan förra året. Avast hade den snabbaste skanningshastigheten på 20 antivirusprogram som testades av den oberoende organisationen. Avast har den snabbaste skanningshastigheten på 20 antivirusprogram med 17 MB / s. Denna prestanda var 30% bättre än Norton Symantec eller AVG och nästan 3 gånger snabbare än Microsoft Security Essentials, som rankades som näst sista. Avast Gratis Antivirus upptäckte 99,3% av nästan en miljon skadliga filer, något som överträffade betalda produkter som Norton Symantec, AVG, Kaspersky eller Trend Micro. Vid lanseringen visades ett test som utfördes på en Intel Core i5 mobilprocessor en 40% förbättrad hastighet jämfört med föregående version och minskad parallell förbrukning. Av de 20 testade produkterna erbjuder endast sex gratis och betalda versioner. Avast var alltså den enda fria antivirus programmet som var bra nog att konkurrera (och i vissa fall vinna) mot betalda program som erbjuder samma tjänst.